Rodinám postihnutým povodňami darovali nové spotrebiče

03.08.2010 Prešov

Kendice 3. augusta (TASR) – Desiatky domácností v obci Kendice, okres Prešov, ktoré sa len ťažko spamätávajú z následkov júnových ničivých povodní, dnes dostali do daru nové domáce spotrebiče.
Rodinám ich venovali spoločnosti združené v koncerne Siemens pôsobiace na území Slovenska.
V rámci pomoci obetiam záplav vyzbierali sumu 154.839 eur. Za tieto peniaze sa spoločnosť rozhodla nakúpiť 530 domácich spotrebičov, ktoré venujú 360 povodňami postihnutým rodinám zo 14 obcí na východe Slovenska.
Na základe získaného zoznamu postihnutých obcí od Združenia miest a obcí Slovenska spoločnosť oslovila obecné a mestské úrady na východnom Slovensku, ktoré zozbierali od svojich občanov žiadosti a zároveň verifikovali škody.
\"Dnes sa začína distribúcia až do domácností a bude prebiehať do stredy budúceho týždňa. V Kendiciach týmto spôsobom pomáhame 68 rodinám, ktoré dostanú viac ako 115 spotrebičov, \" povedal pre TASR vedúci komunikácie spoločnosti Siemens, s.r.o. , Tomáš Král.
Povodňová vlna na rieke Torysa začiatkom júna tohto roka pretrhla ochrannú hrádzu a zaplavila 96 rodinných domov, v ktorých žije vyše 300 obyvateľov. Podľa starostu obce Jozefa Hlavatého, voda a nánosy blata poškodili steny, podlahy i zariadenia v bytoch i pivničných priestoroch.
\"Obec, ale aj občania vítajú túto pomoc. Verím, že využijú tieto spotrebiče pre skvalitnenie svojho ďalšieho života vo svojich domácnostiach, \" dodal Hlavatý.
Obdarovaní zhodne uvádzali, že z následkov povodní sa spamätávajú len ťažko a pociťujú nedostatok financií, ktoré potrebujú na opravy a nové vybavenie.
\"V tejto dobe sme vďační za každú pomoc, ktorá sa nám dostane, lebo voda nám zničila nábytok, podlahy aj elektrické zariadenia. S následkami zápasíme stále a ešte to bude trvať dlho. Dostali sme nový sporák, ktorý by sme inak museli kúpiť sami, \" povedala po prevzatí daru Elena Baranová.
Nemalé peniaze na opravu domu a nové vybavenie bude potrebovať aj Eduard Hartok. \"Táto pomoc je pre nás veľká, pretože treba všetko obnovovať. Voda zaniesla chladničku i piecku, linku, veľa bahna sa do toho dostalo, nefunguje to vôbec, \" dodal dôchodca.
Starosta obce uviedol, že tohtoročné povodne spôsobili škody na majetku občanov vo výške viac ako 360.000 eur, organizácie a firmy evidujú škody vo výške 63.000 eur a obec ich vyčíslila na 23.000 eur, pričom len na záchranné práce museli vynaložiť vyše 60.000 eur.
 

Vyberte región

mark